Központi irodánk: +36 (1) 240-0837 1036 Budapest, Lajos utca 80.
hun eng
vamVám
jovedekJövedék
kornyezetvedelmi-termekdijKörnyezetvédelmi termékdíj
logisztikaLogisztika
fuvarozasFuvarozás

Vám

Kapcsolat

 

Kiviteli (export) vámkezelés

 

Amennyiben az Európai Unión kívüli országokba szállít árut valaki az EU területéről, akkor valamilyen kiviteli vámeljárás alkalmazása elkerülhetetlen kötelezettség. A kiszállítás lehet végleges (például export) vagy ideiglenes jellegű (például egy eszköz bérbeadása, vagy egy kiállításra áruk és installációk kiszállításra) is.

 

Behozatali (import) vámkezelés

Ha egy, az Európai Unión kívüli országból valaki az EU területére hoz be árut, köteles azt valamilyen vámeljárás alá vetni. Hogy melyik vámeljárást kell alkalmazni, azt – többek között - a behozatal jellege határozza meg.  Hozhatja az árut végleges rendeltetéssel (például import), vagy ideiglenes jelleggel (Eszköz kölcsön- vagy bérbe vétele, kiállításra, vásárra hozott tárgyak, stb.) is. Vagy akár feldolgozásra.

 

A helyes vámeljárás kiválasztása jogszabályok által meghatározott kötelezettség.

 

 

Árutovábbítás, árutovábbításhoz nyújtott garancia

 

Amennyiben az áru vámjogi sorsát nem annak a vámhivatalnak a területen kívánják rendezni, ahol az áru éppen tartózkodik, a „vámárut” úgynevezett áru-továbbítási eljárással küldik a rendeltetési vámhivatal illetékességi területére. Mivel a köztartozásokat vagy meg kell fizetni, vagy biztosítékot kell nyújtani azok megfizetésére, a „vámáruk” továbbítása is csak vámbiztosíték nyújtása mellett lehetséges.

 

Az árutovábbítási eljárást tipikusan a beléptető határ és a belterületi rendeltetési hely közötti fuvarozáskor alkalmazzák, de ugyanígy árutovábbítási eljárást használunk a vámraktárból a kilépő határig való fuvarozáskor is.

 

 

Egyszerűsített vámeljárások

Az egyszerűsített vámeljárások jelentősége abban áll, hogy az engedélyes (például az SPW Kft.) a vámeljárások tetemes részét saját telephelyein, a vámhatóság közreműködése nélkül is végezheti.

 

Ennek folyománya, hogy az eljárások időszükségletét nem befolyásolja a vámhatóság aktuális „áteresztő képessége”, illetve a hivatali munkarendje. Tehát a vámeljárások akár két munkaszüneti nap közötti éjszaka is elvégezhetők, amennyiben azt például a termelés érdekei úgy kívánják meg.

 

 

Gazdasági vámeljárások

Ide tartozik például a bérmunka szerződés keretében kivitt alapanyagok feldolgoztatása harmadik (EU-n kívüli) országokban, vagy ennek a fordítottja, amikor az EU területén dolgozunk fel harmadik országokból behozott árukat és a készterméket visszaszállítjuk.

 

Vagy amikor importált alapanyagokból exportálni kívánt termékeket állítunk elő. (import = harmadik országokból behozatal, export = harmadik országokba történő kivitel)

 

 

Vámraktározás

Gazdasági vámeljárásnak minősül a vámraktározás is. Ezt akkor célszerű alkalmazni, ha például importból beszerzett áru egy részét vagy egészét a beérkezéshez képest egy későbbi időpontban fogjuk értékesíteni fagy feldolgozni. Mivel a vámraktározás időtartama alatt a vámot és a vámmal együtt fizetendő egyéb köztartozásokat (például áfa) nem kell megfizetni, az importőr pénze nem köztartozásokban „fekszik”. Ugyanígy célszerű vámraktárban elhelyezni azt az árut is, amiről a beérkezés pillanatában még nem lehet tudni, hogy az EU területére, vagy azon kívülre fogják azt értékesíteni. Mivel az importált áru után kiszabott vámot ilyen esetben nem lehet visszaigényelni, célszerű azt meg sem fizetni.

 

A következő szolgáltatásokat nyújtjuk felkészült és tapasztalt szakmai csapatunkkal:

  • vámügynöki szolgáltatások
  • jövedéki szolgáltatások
  • környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos szolgáltatások
  • Intrastat adatszolgáltatás
  • szállítmányozás
  • logisztikai szolgáltatások.
A csoport tagjai: spwoko past
24.
April
2017

AEO = Az Engedélyezett Gazdálkodói Engedély

nyíl
24.
April
2017

Az új jövedéki törvény 2017. július 1-jével lép életbe

nyíl
23.
March
2017

Jövedéki adó fajtakódok

Önnek is okozott már gondot?
 

nyíl
korábbi események megjelenítése
nyíl
telephelyeink

Telephelyeink teljes listáját ITT tekintheti meg!

partnereink
partnereink:
partnereinkSeparator